Professor Bill Vicenzino

Professor Bill Vicenzino

Leerstoel in Sportfysiotherapie en Directeur van het Sports Injuries Rehabilitation and Prevention for Health (SIRPH) onderzoekscentrum.

In het kader van zijn aanstelling is Bill gericht op musculoskeletale gezondheid, -pijn, en -blessure, met de nadruk op sport en fysieke activiteit waarbij er behoefte is aan evidence-based revalidatie en preventie. Nadat hij in 1980 afstudeerde als fysiotherapeut, heeft Bill voornamelijk in privépraktijken gewerkt op het gebied van musculoskeletale- en sportfysiotherapie. Terwijl Bill ervaring opdeed in de praktijk en aangespoord werd door zijn postgraduate studies (Sport, 1984 - Musculosketale Fysiotherapie, 1990), ontwikkelde hij in het bijzonder een interesse voor het wetenschappelijke bewijs voor de effectiviteit van fysiotherapeutische behandelingen - wat werkt er, waarom, en hoe? Zijn promotieonderzoek (2000) ging in op de mechanismes van manipulatieve wervelkolomtherapie en leidde uiteindelijk tot de publicatie van een evidence-based theoretisch model voor deze vorm van fysiotherapie. Zijn recentelijk gepubliceerde boek 'Mobilisation with Movement: The art and the science', is deels gebaseerd op dit onderzoek en behoorde in het eerste jaar tot de tien best verkochte publicaties van Elsevier Health [Categorie Gezondheidsprofessionals].

De laatste tijd is zijn klinische onderzoek gericht op behandelingen voor overbelastingsblessures (zoals tenniselleboog en patellofemorale pijn), waarbij een aantal RCT's gefinancierd werden door het NHMRC en werden gepubliceerd in medische tijdschriften met hoge impact (BMJ, Lancet). Dit onderzoek heeft vraagtekens gezet bij het gebruik van steroïde-injecties bij het behandelen van tendinopathieën en heeft getoond dat fysiotherapeutische behandeling de aandoening effectief in een vroeg stadium kunnen oplossen. Bill stond aan het hoofd van een recentelijk afgerond ARC-koppelproject met de Australian Institute of Sport dat heeft geleid tot verder inzicht in de effecten van cross-training en fysieke therapieën zoals tape en orthesen op neuromusculaire controle van het been en de voet. Bij dit project waren 4 PhD-kandidaten en een Postdoctorale branchegenoot betrokken, en uiteindelijk bracht het een aantal publicaties voort in Bewegingswetenschappelijke tijdschriften met hoge impact voort (o.a. Medicine and Science in Sport and Exercise). Een van de meest interessante bevindingen van dit project, was dat fietsen voorafgaand aan het hardlopen in de triatlon leidt tot verminderde spiercontrole bij sommige atleten, wat gepaard kan gaan met stressblessures aan het been. Er werd daarna getoond dat een specifieke trainingsmethode deze verslechtering van de neuromotorische controle kon verbeteren. Bill werkt momenteel als hoofdonderzoeker aan een NHMRC-programma voor verder onderzoek naar musculoskeletale pijn en blessures, wat voor hem een belangrijke drijfveer vormt om de onderliggende problemen bij pijnlijke pezen beter te begrijpen.

Bill heeft de bevindingen uit zijn onderzoeken gedeeld in 145 peer-reviewed tijdschriftpublicaties, een boek, 26 hoofdstukken in boeken en meer dan 300 workshops, seminars en presentaties op congressen. Hij heeft 21 PhD-kandidaten begeleidt als promotor, waarvan er 11 zijn afgestudeerd.

Bill is de coördinator van de Master of Sports Physiotherapy-opleiding aan de University of Queensland en verzorgt bachelor en postdoc-vakken over de musculoskeletale gezondheidszorg, met de nadruk op de onderste ledematen en sportfysiotherapie. Bill blijft bijdragen aan de publicatie van wetenschappelijke kennis door dienst te doen als redacteur voor de Journal of Orthopaedic and Sports Physical Therapy en de British Journal of Sports Medicine, als lid van redactie van Physiotherapy Practice and Research, als lid van de internationale redactie voor Manual Therapy en als ad-hoc reviewer voor een aantal medische, sport- en revalidatietijdschriften. Hij is tevens de voorzitter van de Medical Research Ethics Committee van de University of Queensland.

Opleidingen

  • GDipManipThy, University of Western Australia
  • Bphysio, Curtin University
  • Grad Dip Sports Physiotherapy, University of Western Australia
  • MsC, Curtin University
  • PhD (Phty), University of Queensland

Cursussen door Professor Bill Vicenzino

Deze website gebruikt cookies om de best mogelijk gebruikerservaring te garanderen.Lees onze privacy policy