Module 2: Motorisch Leren - Preventie

Met Alli Gokeler, PhD

Module 2: Motorisch Leren - Preventie

Overzicht

In 2013 zijn er 970.000 knie- en 680.000 enkelblessures bij sporters geregistreerd in Nederland (veiligheid.nl). Veel voorkomend, met vergaande consequenties, is de ruptuur van de voorste kruisband (VKB), welke voornamelijk voorkomt bij jonge sporters. Slechts 55% van de sporters die een VKB-reconstructie hebben ondergaan behalen weer het niveau van sporten voorafgaand aan de blessure. Wellicht nog zorgwekkender is de vroegtijdige ontwikkeling van arthrose van de knie.

Al met al voldoende redenen om onze aandacht vooral te richten op de preventie van sportblessures. De huidige preventieprogramma’s werken zolang de sporters de oefeningen blijven doen. Vanuit motorisch leren bekeken - oefenen dat leidt tot relatief permanente veranderingen - lijkt er dus sprake te zijn dat de effecten niet beklijven over de tijd gezien.

Cursusbeschrijving

Uit de onderzoeksgroep waar Alli toebehoord, is gebleken dat het gebruik van instructies met een externe focus in een betere prestatie en duurzame bewegingstechniek in de loop van de tijd (behoud) resulteert in vergelijking met een interne focus van aandacht. Nieuwe inzichten geven ook aan om aspecten van motor control zoals reactietijd,informatieverwerking, aandacht, visuele-motorische controle en complexe interactie tussen taken te implementeren.

In deze 2-daagse cursus worden verschillende elementen gepresenteerd op basis van kennis uit het domein van motorisch leren. We staan eerst stil bij de bewegingsanalyse om individuele risicofactoren te detecteren. Daarna wordt er plenair gewerkt om een geïndividualiseerd oefenprogramma uit te werken. Trainingsconcepten die gebaseerd zijn op een externe focus van aandacht, impliciet leren, differentieel leren en contextuele interferentie komen aan bod.

Doelen

  • Heb je een analyse gemaakt van de wetenschappelijke en klinische waarde van de screeningstests
  • Bewegingsanalsye aan de hand van moderne technologie (toepasbaar voor de praktijk)
  • Heb je gebruik gemaakt van de complexe systeembenadering als basis voor individueel blessure risico
  • Inzicht in de complexe interactie van taak-omgeving-sporter in relatie tot preventie
  • Theoretische en praktische inzichten van implementatie principes van motorisch leren in blessurepreventie

Datums

Er zijn nog geen datums beschikbaar

Deze website gebruikt cookies om de best mogelijk gebruikerservaring te garanderen.Lees onze privacy policy