Avondlezing met PhD Robert Schleip: Fascinating Fascia

The re-discovery of the fibrous connective tissue network in the human body and its importance for health and optimal functioning

Avondlezing met PhD Robert Schleip: Fascinating Fascia

Artsen beschouwden dit vroeger voornamelijk als een ondersteunend orgaan en schraapten het voorzichtig weg bij anatomische dissecties. Recente ontwikkelingen in de meettechnologie hebben een sterke impuls gegeven aan nieuw wetenschappelijk onderzoek en nieuwe ontdekkingen met betrekking tot spierbindweefsel (fasciae). Deze suggereren dat verscheidene fibreuze weefselcomponenten die rijk zijn in collageen, zoals gewrichtskapsels, pezen, gewrichtsbanden, spieromhulsels, samen een lichaamsbreed spanningsnetwerk vormen dat een belangrijke rol speelt bij het opvangen en overbrengen van krachten en ook ons krachtigste gevoelsorgaan vormt. Dit netwerk beschikt over duizenden zenuwuiteinden, wat het een belangrijke bron van pijn in het bewegingsapparaat maakt en waardoor het een grote invloed heeft op onze coördinatieve lichaamsperceptie bij het aannemen van een houding en bij het bewegen.

Over Robert Schleip

Dr. Robert Schleip leidt het Fascia Research Project aan de Universiteit van Ulm, Duitsland en is Onderzoeksdirecteur van de European Rolfing Association. Hij is een gecertificeerde Rolfing-instructeur en Feldenkrais-docent. Hij is auteur en co-editor van verscheidene boeken en heeft talloze onderzoeksartikelen geschreven. Voor zijn ontdekking van actieve contractiele eigenschappen in fasciale weefsels ontving hij de prestigieuze Vladimir Janda Award for Musculoskeletal Medicine. Hij was mede-initiatiefnemer en organisator van het eerste Fascia Research Congress dat in 2007 plaatsvond in Boston, VS.

Datums

Er zijn nog geen datums beschikbaar

Deze website gebruikt cookies om de best mogelijk gebruikerservaring te garanderen.Lees onze privacy policy