Lage rugpijn - Subgroepering, beste tests en behandelingen

Met Prof. Dr. Hannu Luomajoki

LRP - Subgroepering, beste tests en behandelingen

Overzicht

Bijna 90% van alle lagerugpijn (LRP) is aspecifiek, wat betekent dat er geen duidelijke medische reden is voor de klachten. Bovendien blijkt dat er zelfs bij de meeste mensen die geen pijnklachten ervaren alsnog bijzonderheden worden gevonden op röntgenfoto's of MRI scans. Daarom worden zelfs discogene bevindingen als aspecifiek beschouwd. Tegelijkertijd is lage rugpijn het duurste probleem binnen de gezondheidszorg. Hoe moeten we deze patiënten onderzoeken en behandelen? Naast het structureel onderzoek, moeten deze patiënten ook functioneel bekeken en geclassificeerd worden. Het systeem van Hannu Luomajoki is gebaseerd op subgroepen en is een eenvoudige maar effectieve manier om dit te doen. Het behandelen van lage rugpijn aan de hand van subgroepen is zeer betrouwbaar gebleken en is vaak zelfs effectiever dan individuele manuele therapie en oefeningen. Bijvoorbeeld:

In de Think Tank

In deze Think Tank zal de theorie achter LRP duidelijk en beknopt worden gepresenteerd, waarna er genoeg tijd is voor verdere discussie en vragen. We gaan daarna verder met de testen en onderzoeken van de bewegingscontrole-subgroep, die een trainingspracticum zal ondergaan. Deze tests en behandelingen zijn allemaal evidence-based, wat betekent dat ze zijn gebaseerd op wetenschappelijke studies. Tijdens het practicum zullen we ook dieper en kritisch ingaan op het wetenschappelijke bewijs. Deze cursus zal je helpen om patiënten met lagerugpijn sneller en effectiever te onderzoeken en behandelen.

Hannu Luomajoki, PhD

Deze cursus wordt gegeven door Professor Hannu Luomajoki, oorspronkelijk afkomstig uit Finland, maar nu al meer dan 20 jaar woonachtig in Zwitserland. Hij is gepromoveerd op dit onderwerp en heeft meer dan 70 artikelen gepubliceerd. Hij was daarnaast ook spreker op meer dan 100 internationale en nationale congressen. Hij staat bekend om zijn humor en zijn vermogen om complexe problemen op een begrijpelijke, praktische manier uit te leggen.

Doelen

Wanneer je de Think Tank weer verlaat:

  • ken je de huidige richtlijnen omtrent LRP.
  • kan je de LRP subgroepen onderscheiden en toelichten.
  • kan je patiënten binnen een subgroep plaatsen.
  • kan je de tests voor de bewegingscontrole subgroep uitvoeren.

Take Aways

  • Bewijs voor LRP en de subgroepering
  • De beste en meest eenvoudige tests voor patiënten met LRP
  • Actieve oefeningen voor in een klinische setting en voor thuis
  • Toegang tot het post-Think Tank online platform met exclusieve content zoals o.a. lezingen, video's en artikelen.

Datums

Er zijn nog geen datums beschikbaar

Deze website gebruikt cookies om de best mogelijk gebruikerservaring te garanderen.Lees onze privacy policy