31 maart 2023 (2 dagen)

  • 31-03-2023: 09:00 - 17:30
  • 01-04-2023: 09:00 - 17:30

Groningen

  • De Pijp Groningen
  • Bart van Buchem MSc
  • Nederlands
  • 24 punten (Pro-Q-Kine)
    23 punten (Kwaliteitshuis Fysiotherapie Vakinhoudelijk algemeen)
    23 punten (Kwaliteitshuis Fysiotherapie Sportfysiotherapie)
    23 punten (Kwaliteitshuis Fysiotherapie Manueelfysiotherapie)
    23 punten (Kwaliteitshuis Fysiotherapie Psychosomatische fysiotherapie)

Explain Pain / Begrijp de Pijn


Cursusbeschrijving


De Noigroup 'Explain Pain' cursus is de sleutel tot de revolutie in de pijnbestrijding. Met één op de vijf mensen die lijdt aan chronische pijn, neemt pijn epidemische vormen aan en is geassocieerd met andere epidemieën, zoals de opioïde epidemie, niet alleen in de VS maar ook in heel Europa. Conventionele therapieën zoals medicijnen en snelle oplossingen werken niet, en de druk op de gezondheidszorg is toegenomen. Chronische pijn heeft fysieke, mentale en sociale aspecten, maar de erkenning hiervan door de huidige zorgstandaard wordt vaak niet gevolgd. Dit leidt tot verlies van kwaliteit van leven voor patiënten en onnodige kosten voor de samenleving. Radicaal anders denken en handelen ten aanzien van pijn en gezondheid is nodig. Met behulp van nieuwe inzichten en interventies, kan krachtige educatie effectief ingezet worden om de natuurlijke pijnstillende systemen in ons lichaam te activeren. Deze cursus geeft professionals nieuwe houvast en bevorderen innovatieve en effectieve behandelstrategieën.


Word deel van de revolutie in pijneducatie en sluit je aan bij de Explain Pain Cursus van 2023!


Door middel van een hybride opzet, waarbij je zes uur aan opgenomen materiaal kunt bekijken op je eigen tempo, word je voorbereid op de tweedaagse cursus. Hier zetten we de theorie van de pijnwetenschap en de theoretische kaders om in praktijk waardoor je alles wat je hebt geleerd direct kunt toepassen.


Tijdens deze cursus ga je leren over hoe pijn en stress verband houden met ons lichaam en onze geest. We gaan je helpen om te begrijpen hoe we deze dingen op een beter manier kunnen benaderen door gebruik te maken van moderne wetenschap en filosofie. We zullen je verschillende technieken en verhalen laten zien die je kunt gebruiken om patiënten beter te helpen. Ook leer je hoe je specifieke behandelplannen kunt maken voor mensen met aanhoudende pijn en stress. We hopen hierdoor de manier waarop we denken over revalidatie te veranderen en te verbeteren, zodat dit uiteindelijk beter werkt voor iedereen die hierbij betrokken is.


Met toepassing van "The Protectometer" leer je hoe patiënten en therapeuten begrip krijgen van de vele factoren die bijdragen aan de pijnervaring en hoe je een effectief en op maat gemaakt behandelplan kunt opstellen. De ‘Protectometer' helpt patiënten en hun therapeuten om een overzicht te krijgen van hun pijnervaring en inzicht te krijgen in de vele factoren die hierbij een rol spelen. Hiermee wordt het samenstellen van een therapeutisch educatieprogramma ondersteund.


We gaan ook dieper in op het gebruik van metaforen en hoe ze nuttig kunnen zijn in de praktijk en educatie met behulp van beweging - voor veel patiënten is het doen, het uitvoeren van, essentieel. Je hebt tijdens de cursus de gelegenheid om je eigen casuïstiek te bespreken en krijgt daarbij nieuwe handvatten voor de behandeling.


De indeling van Explain Pain/Begrijp de Pijn


Sessie 1: ‘De toon zetten’ – Het pijnprobleem in de praktijk, paradigma, gezondheidsvaardigheden, modellen en introductie van ‘The Protectometer’

Sessie 2: Metaforen en pijn – Taal als therapie

Sessie 3: Hoe het zenuwstelsel lijkt te werken – Hardware, software en wetware

Sessie 4: Perifere zaken – Nociceptie, ontsteking en perifere sensitisatie

Sessie 5: ‘Zenuwachtige verhalen’ – Neuropatische pijn, patronen en het verhaal van de patiënt

Sessie 6: Centrale sensitisatie – Geen ziekte maar een beschrijving van een manifestatie

Sessie 7: Andere Outputs – hormonen en het immuunsysteem

Sessie 8: Explain Pain – Evidence en discussie en voorwaarden

Sessie 9: ‘The Protectometer’ – Practicum


Leerdoelen


De cursus heeft grofweg twee hoofddoelen:

  • Verdieping en verbreding kennis met betrekking tot pijn voor de professional.
  • Toepassing van deze kennis – door het gericht en strategisch in te zetten ten behoeve van behandeldoelstellingen.


Doelen:

  1. Herconceptualisatie van pijn en stress op basis van neuroimmunologie, moderne pijnwetenschap en bioplasticiteit van homeostatische systemen.
  2. Een raamwerk voor conceptuele verandering ontwikkeld hebben voor individuen en groepen in therapeutische educatieve sessies
  3. Een realistisch begrip hebben met betrekking tot de groeiende bewijslast voor educatieve strategieën binnen een bio-psycho-sociale therapeutische benadering
  4. Een variatie aan therapeutische verhalen, metaforen, multimedia en vaardigheden verzameld hebben om patient-centered educatie interventies te kunnen samenstellen
  5. Vaardigheden ontwikkeld hebben om middels The Protectometer relevante multimodale educatieve behandelstrategieën te herkennen
  6. Vertrouwen hebben ontwikkeld om een behandelplan voor alle patiënten met aanhoudende pijn en stress te maken, en andere hulpverleners hierover te informeren.


Vereisten


Een van de sterke punten van deze cursus is dat een Explain Pain Cursus toegankelijk is en wordt gevolgd door een brede variatie aan professionals, kom met een ‘open mind’. De cursus is geaccrediteerd door KRF-NL (KNGF meerdere registers), Keurmerk (SKF) en Pro-Q-Kine (PQK).


Wie kan deelnemen aan Explain Pain/Begrijp de Pijn Live Online?


Professionals in de gezondheidszorg die zorg verlenen aan mensen die acute of chronische pijn en stress condities hebben. De Explain Pain cursus is gericht op praktiserende (para)medici en vergt een post-HBO niveau van denken en werken. Maak deel uit van de nieuwe stap in de "Explain Pain revolutie" en meld je aan voor deze uitdagende en interactieve cursus.


Accreditatie


Deze cursus is geaccrediteerd voor: 24 punten (Pro-Q-Kine) en 23 punten (Kwaliteitshuis Fysiotherapie).


Ontmoet je Docent(en)


Deze cursus wordt gegeven door NOI instructeur Bart van Buchem MSc. Bart doceert fysiotherapie zowel op bachelor- als postdoctoraal niveau met een focus op pijnthema's. Als NOI-docent geeft hij Explain Pain-cursussen door heel Nederland. Bart is verantwoordelijk voor de oprichting van de NOI-faculteit in Nederland en vertaalde samen met Mark Langerhorst de tekst 'Explain Pain' naar het Nederlands.


Aanbevolen Literatuur


De pijnwetenschap is op dit moment zeer spannend, omdat het wordt verrijkt met nieuwe inzichten uit de psycho-neuro-immunologie en filosofie. Het boek 'Explain Pain Supercharged' bespreekt alles tussen wetenschap en toepassing. De NOI Explain Pain cursus is interactief, uitdagend en geeft een goede basis om pijneducatievaardigheden verder te ontwikkelen. De boeken van Moseley en Butler 'Explain Pain’, 'The Explain Pain Handbook: The Protectometer’ en 'Explain Pain Supercharged vormen het meest relevant naslag voor de cursus naast een uitgebreid werkboek dat je op de eerste cursusdag ontvangt.


Aanvullende aanbevolen literatuur: Moseley GL & Butler DS (2015): Fifteen years of Explaining Pain: the past, the present and future. J Pain 16, 803-13.


Online vs Fysieke Cursus


Wil je liever de cursus online volgen? Geen probleem!


Intussen hebben wij ons toegelegd op een online aanbod. Iets waar wij al langer aan werken en nu versneld aanbieden. En met succes! Wereldwijd hebben ruim 400 collega's de training online gevolgd. 


ONLINE: Om alle data voor de online cursus te zien, kijk op de cursuspagina met informatie over beschikbare data.

FYSIEK: Om alle data voor de fysieke cursus te zien, kijk op de cursuspagina met informatie over beschikbare data.


Instructietaal


De Explain Pain cursussen - zowel online als fysiek - worden in het Nederlands gegeven. 🇳🇱


Wie zit er achter de Explain Pain Cursussen?


Neuro Orthopaedic Institute (NOI) Australasia bestaat al 20 jaar, met hooggekwalificeerde instructeurs die op alle continenten werken met een multidisciplinair publiek. De faculteitsleden van NOI organiseren meer dan 100 seminars per jaar over de hele wereld en zijn actief op vele conferenties, universitaire programma's en andere postdoctorale onderwijssessies.


De NOI Explain Pain cursus is gebaseerd op de boeken van David Butler en Lorimer Moseley: Explain Pain (Begrijp de Pijn) en The Explain Pain Handbook: The Protectometer. Dit is het resultaat van jarenlange onderzoek en klinische ervaring.



Cursus planning

  • 08:30 - 09:00: Registratie met koffie en thee
Neem contact op